Vestea Bună pentru refugiații ucraineni

Vestea Bună pentru refugiații ucraineni

Deşi în aprilie anul acesta se împlinesc trei ani de la începerea conflictului separatist din Estul Ucrainei (regiunile Doneţk şi Lugansk), situaţia este departe de a se fi stabilizat. Aici are loc un adevărat război, iar populaţia este prinsă în mijlocul acestuia.

Pe data de 28 ianuarie, un grup de trei fraţi români şi şase ucraineni din zona Cernăuţi am plecat spre Mariupol. Şi cu ajutorul lui Dumnezeu, după mai mult de 18 ore de condus, am ajuns la destinaţia propusă. Ce am găsit aici? La prima vedere: normalitate, viaţa merge înaine. Oamenii, ca într-un furnicar, pășesc grăbiți care încotro pe străzi. Ni s-a spus că, la ora actuală, oraşul adăposteşte mai bine de 100.000 de refugiaţi.
Am fost cazaţi la Biserica Creştină Baptistă Hristos Mântuitorul. O biserică activă, care săptămânal oferă o masă caldă la aproximativ 500 de refugiaţi.
Vineri seara am vizitat un adăpost pentru oameni ai străzii. Aici își duc existența, după cum se exprima un bătrânel, aproximativ 30 de suflete. Am adus cu noi oale cu mâncare caldă, însă înainte de a o servi, ne-am rugat și le-am vestit Evanghelia. Totul în jur era insalubru, camere cu igrasie, neaerisite şi cu tavanul corojit gata, gata să se desprindă. Într-un fum gros de-l tăiai cu cuţitul am cântat şi ne-am rugat într-un mod specific la solicitarea unora dintre ei.
Ne-am bucurat că frații ucraineni au chemat și pe câțiva lideri de biserici din zona ocupată de separatiștii ruși (așa-numita Republică Populară Donețk), care ne-au împărtășit din greutățile slujirii pe care le întâmpină. Frații aceștia au fost ajutați cu bani, întrucât transportul de ajutoare peste granița nou-trasată este restricționat.
A doua zi, sâmbătă, am făcut mai multe vizite în familii, pe care le-am ajutat cu alimente, iar imediat după aceasta am mers la o biserică baptistă dintr-o localitate, situată la 25 de km de Mariupol. Aici, câțiva frați din Mariupol, împreună cu cei localnici oferă o masa caldă pe săptămână tuturor acelor în nevoie. Seara am fost invitați la Biserica Betania, unde am slujit prin cântare și predicarea Cuvântului. La încheierea programului, un tânăr s-a ridicat și a venit în față ca să-și predea viața Domnului.
La sfârșitul programului, când am ieșit din clădirea bisericii am fost surprinși de luminile care brăzdau cerul și de bubuitul tunurilor. Dar acesta era un lucru obișnuit pentru localnici. Am urcat în microbuz și am început să ne rugăm pentru protecție în călătoria noastră, pentru localnicii și militarii din zonă.
Duminică, 30 ianuarie, am participat la programul de dimineață, la Biserica Hristos Mântuitorul. Aici sunt în jur de 260 de membri, însă la această întrunire sala era foarte plină.
Pentru biserica de aici, criza reprezintă o oportunitate de a-i sluji pe cei fără adăpost, flămânzi și izgoniți din casele lor datorită războiului.
După programul de dimineață am plecat spre Cermalyk, unde a fost organizată o evanghelizare la Casa de cultură. Ca să ajungem la Cermalyk am trecut prin Hnutove și Pavlopil, localități des amintite în recentele buletine de știri ale rețelei ukr.net. Peisajul predominant de aici este unul de război autentic: tranșee, tancuri camuflate, filtre militare. În apropiere de Cermalyk, podul principal care lega cele două maluri ale rîului Kalmius fusese dinamitat. În ciuda fricii și a dezorientării care planează în zonă oamenii vin să asculte Cuvântul lui Dumnezeu. Aici am organizat o evanghelizare la casa de cultură, iar sala s-a dovedit neîncăpătoare. Mă uitam la fețele lor călite de vecisitudinile vremii. Ascultau cu atenție mesajul Evangheliei. Ne rugăm ca oamenii aceștia să fie în continuare cercetați de Duhul lui Dumnezeu ca să poată lua o decizie fermă de a-L urma pe El.
Am fost șocați a doua zi să aflăm că chiar în preajma acestor localități, în cele două zile precedente au fost uciși 9 militari ucraineni și 29 au fost răniți.
Mulțumim tuturor fraților și surorilor din Biserica Agape, Pordenone, Italia, și bisericilor din România, care au dăruit bani și au susținut în rugăciune această călătorie. Domnul să răsplătească dărnicia dumneavoastră!Să ne rugăm pentru:
– ca Biserica ucraineană din zona de graniță să-și asume chemarea de a fi o lumină în vremuri întunecate în care se află;
– lucrarea Bisericii ucrainene printre sutele de mii de refugiați, astfel încât mulți dintre ei să se întoarcă la Dumnezeu;
– mântuirea soldaților de pe linia frontului.

 

No votes yet.
Please wait...
share

Recommended Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bitnami