Ziua 12 - Reflecție tematică: Despre menținerea unității în descurajare

5 Aprilie 2020

La fiecare sfârșit de săptămână ne vom opri din călătoria noastră prin cartea Filipeni ca să avem timp să reflectăm mai adânc la temele recurente. Astăzi vom analiza tema menținerii unității chiar și atunci când frustrările se adună.

Care a fost sentimentul care te-a copleșit în ultimele săptămâni?

Probabil îți vin în minte o mulțime de răspunsuri, dar pentru mine un sentiment anume iese în evidență: frustrarea.

Ne place să putem menține lucrurile sub control. Din nefericire, planurile noastre stabilite cu multă grijă pentru următoarele câteva luni au fost date peste cap de evenimentele recente. E ușor să te simți frustrat și neajutorat în aceste împrejurări nefericite. Cea mai frustrantă parte este că nu putem face nimic în privința lor!

În scrisoarea sa, Pavel îi învață pe filipeni că un anumit tip de unitate, construită în jurul speranței comune în Isus, îi poate ajuta pe ucenicii lui Isus să se încurajeze unul pe altul în situații de dezamăgire.

Primim un indiciu despre natura acestei unități prin contrast. Iată cât de aspru îi descrie Pavel pe cei care nu împărtășesc această nădejde:

2:21 Toţi îşi urmăresc propriile interese, şi nu pe ale lui Cristos.

Este foarte tentant să privim înspre noi înșine atunci când suntem dezamăgiți. Dar Pavel ne învață că unitatea noastră cu Cristos ar trebui să ne determine, ca urmași ai Lui, să punem interesele lui Cristos și ale celorlalți mai presus de cele personale.

Iată cum ar putea fi materializată această idee:

Mulțumim Domnului unul pentru celălalt

1:3 Îi mulţumesc Dumnezeului meu de fiecare dată când mă gândesc la voi.

Pavel ar fi putut fi foarte frustrat pentru că se afla în închisoare, dar în loc să se plângă, el îi poartă pe frații și surorile lui din Filipi “în inimă” (cap. 1: 7) și Îi mulțumește lui Dumnezeu pentru ei (cap.1: 3-6). 

Suntem preocupați unii de alții

26 El (Epafrodit) a fost foarte tulburat fiindcă aţi auzit că a fost bolnav.

În capitolul 2, versetele 19-30, putem observa cât de mult țin Pavel, Timotei, Epafrodit și biserica din Filipi, unii la alții. În ciuda dificultăților personale, ei s-au străduit să arate că sunt cu adevărat preocupați unul de altul. Și-au schimbat centrul atenției de la dezamăgirile personale înspre nevoile celorlalți.

Ne bucurăm împreună

17 Şi chiar dacă sunt turnat ca o jertfă de băutură peste jertfa şi lucrarea credinţei voastre, eu mă bucur şi îmi împărtăşesc bucuria cu voi toţi. 18 În acelaşi fel, bucuraţi-vă şi voi şi împărtăşiţi-vă bucuria cu mine!

Scrisoarea lui Pavel are un ton surprinzător de optimist. Pavel era bucuros să ia parte la suferința filipenilor. Știa că aceasta nu e în zadar; viața și frustrările noastre sunt trecătoare și nu se compară cu gloria veșnică care ne așteaptă în Cristos.

În situația actuală, frustrările pot apărea din cauza planurilor nesigure de viitor sau a despărțirii fizice de comunitate. Însă dacă punem interesele lui Cristos mai presus de propriile interese, aceasta ne va îndruma să ne sprijinim frații și surorile.

Amintindu-ne unii altora de speranța pe care am găsit-o în Isus, Îi putem mulțumi lui Dumnezeu unii pentru alții, putem fi preocupați de nevoile prietenilor noștri și ne putem bucura împreună!

Gândește-te

  • La ce apelezi atunci când ești nervos sau frustrat din cauza lucrurilor pe care nu le poți controla? Cum te-ai putea adresa lui Isus cu aceste sentimente?

  • Cum poți pune astăzi interesele lui Cristos mai presus de propriile tale interese?

Aplicație

Un pas mai departe

Citește următorul articol al lui Don Carson, denumit Nu Există Viitor în Dezamăgire https://www.desiringgod.org/articles/there-is-no-future-in-frustration


Share pe Facebook