Lucrurile Duhului care aduc pacea

Andy Worsop

28 Aprilie 2020

(Romani 8:5-9)

Dacă alegem să nu ne concentrăm asupra problemelor lumii, nici măcar asupra pandemiei, ci asupra lucrurilor lui Dumnezeu și a cuvintelor Lui, atunci vom cunoaște pacea chiar și în aceste vremuri.

Romani 8:5-9 (NTR)

5 Într-adevăr, cei ce trăiesc potrivit cu firea se gândesc la lucrurile firii, însă cei ce trăiesc potrivit cu Duhul se gândesc la lucrurile Duhului. 6 Căci preocuparea pentru fire este moarte, însă preocuparea pentru lucrurile Duhului este viaţă şi pace. 7 Şi aceasta, deoarece preocuparea pentru fire este duşmănie faţă de Dumnezeu, căci ea nu se supune Legii lui Dumnezeu şi nici nu poate s-o facă. 8 Deci cei ce sunt în fire nu-I pot fi plăcuţi lui Dumnezeu. 9 Voi însă nu mai sunteţi în fire, ci în Duhul, dacă într-adevăr Duhul lui Dumnezeu locuieşte în voi. Dar dacă cineva nu are Duhul lui Cristos, atunci nu este al Lui.

În primul rând, în versetele 5-8 Pavel răspunde la întrebarea “Ce înseamnă să trăiești potrivit firii păcătoase versus potrivit Duhului?". Versetul 5 spune - Cei ce trăiesc potrivit cu firea se gândesc la lucrurile firii, însă cei ce trăiesc potrivit cu Duhul se gândesc la lucrurile Duhului.

Oamenii își duc viața în unul dintre aceste două tipare. Un tipar este setat să caute acele lucruri de care omul este cel mai interesat, despre care vorbește constant, în care este implicat și cu care se laudă. Cei care trăiesc potrivit firii, cedează la ceea ce dictează firea. Dorințele le sunt înclinate spre lucrurile lumii, spre cele pe care lumea le oferă.

Cei care trăiesc potrivit cu Duhul, aspiră, își setează mintea asupra dorințelor Duhului. A umbla potrivit cu Duhul înseamnă să te aliniezi, să te supui Duhului. Cel care umblă potrivit Duhului nu poate acționa independent de El (Gal 5:16). El acționează în supunere față de Duhul sau potrivit Duhului. E posibil să aibă multe eșecuri, dar orientarea lui de bază și preocupările cele mai înalte au a face cu lucrurile Duhului. Lucrurile Duhului sunt acelea pe care Duhul le propune și le aprobă.

Căci cei care au mintea setată pe lucrurile Duhului nu doar că nu vor insista pe ceea ce doresc și mintea lor nu se va focaliza pe ceea ce îi poate răni din punct de vedere fizic, ci își vor aținti privirea pe Dumnezeu și nimic din lumea aceasta nu le poate face rău din punct de vedere spiritual. Asta înseamnă că n-ar trebui să ne preocupăm de pandemie. Nu spun să nu ne gândim la ea ca să ne luăm măsuri de precauție, ci că ea nu este preocuparea noastră de bază.

Este imposibil să fim cu mintea împărțită. Se dă o luptă reală pentru mintea noastră, așa cum reiese din versetul 6. Mintea setată pe lucrurile firii aduce moarte, dar mintea setată pe lucrurile duhovnicești aduce viață și pace.

În calitate de creștini, trebuie să ne dovedim autodisciplina nu doar în ce privește poftele fizice, ci și în gânduri. Această luptă nu este doar între natura veche și cea nouă, mai avem un dușman care se luptă cu natura veche. A ne pierde focalizarea minții înseamnă a cădea pradă diavolului. Cât de des eșuăm să ne disciplinăm în acest aspect vital al vieții! Gândurile noastre încep să se îndepărteze de la viața centrată pe Dumnezeu spre lucrurile lumii, iar asta duce la tot felul de păcate. Dacă permitem minții noastre să stăruie asupra coronavirusului, vom deveni anxioși și chiar plini de teamă.

Dar dacă mintea noastră se focalizează pe lucruri spirituale, pe Cuvântul lui Dumnezeu, ne putem aștepta să avem pace. Aceasta implică mulțumire, un sentiment de siguranță și un calm interior. Cei care își focalizează atenția asupra Duhului, au siguranța interioară că păcatele trecute sunt iertate, că evenimentele prezente, oricât de dureroase ar fi, lucrează spre bine și că nimic din ce s-ar putea întâmpla în viitor nu ne va putea despărți de dragostea lui Dumnezeu în Hristos. O astfel de pace înseamnă eliberare de frică, anxietate și neliniște. Ce promisiune minunată în criza actuală!

Gândește-te

  • Simți nevoia de a controla lucrurile? De a găsi o soluție pentru fiecare problemă? De a avea un plan de rezervă în cazul în care planul lui Dumnezeu nu iese așa cum crezi tu? Ai remarcat vreodată că măsura în care încerci să repari lucrurile este direct proporțională cu anxietatea pe care o experimentezi?
  • Cu cât lucrurile se înrăutățesc în lume te vezi împins spre îngrijorare și teamă sau condus spre Cuvântul lui Dumnezeu care te face să experimentezi pace în ciuda împrejurărilor?

Aplicație

În loc să încerci tot timpul să înțelegi lucrurile, învață să fii relaxat chiar dacă nu le pricepi și învață să te încrezi în Cel care le știe! Ia hotărârea azi, și de fiecare dată când ești îngrijorat, să te oprești și să te rogi: “Doamne, aduc lucrul acesta înaintea Ta și aștept răspunsul Tău.” Când nu mai lupți cu întrebări de felul: când, de ce, cum, vei experimenta pacea lui Dumnezeu așa cum n-ai mai făcut-o niciodată. De asemenea, te pui în postura în care aștepți ca El să intervină pentru tine. Așadar, ia astăzi hotărârea de a te supune și a te încrede în Dumnezeu.

Un pas mai departe

Dacă vrei să afli mai multe despre trăirea potrivit Duhului, un loc bun de a începe este să urmărești acest mesaj scurt… https://www.desiringgod.org/messages/why-and-how-we-walk-according-to-the-spirit


Share pe Facebook