Ziua 1 - Amintindu-ne cu bucurie

Andy Worsop

25 Martie 2020

(Filipeni 1:1-11)

Prima zi din studiul cărții Filipeni analizează ceea ce putem învăța din sentimentele puternice despre care Pavel vorbește atunci când își amintește de biserica din Filipi

Fapte 16:11-40 prezintă felul în care a început Biserica din Filipi. Este o poveste extraordinară. Din lucrarea lui Dumnezeu în Filipi a rezultat un grup de credincioși - o biserică tânără - cu un aspect ciudat. Printre ei se afla o femeie de afaceri de succes, numită Lidia, o fostă sclavă care fusese chinuită cumplit de forțe demonice, și însuși temnicierul care-i închisese pe Pavel și Sila pentru predicarea evangheliei acolo. Acum, câțiva ani mai târziu, Pavel le scrie o scrisoare acestor oameni - și celorlalți care li se alăturaseră între timp în Filipi. Pavel spune că își aduce aminte de ei cu mulțumire (v.3), bucurie (v.4) și afecțiune profundă (v.8). De unde sentimente așa puternice?

Filipenii fuseseră partenerii lui Pavel în răspândirea Evangheliei (v.5 si 7): asta înseamnă, în parte, așa cum vom vedea, că ei contribuiseră cu rugăciuni și financiar la lucrarea lui. Generozitatea lor e atât de mare, încât Pavel o poate atribui doar lucrării pe care Dumnezeu o desfășoară în ei (v.6). Deoarece Pavel știe că Dumnezeu nu lasă niciodată lucrurile făcute pe jumătate și că nu investește în oamenii Lui cu jumătate de măsură, el înțelege că orice s-ar întâmpla, ei sunt în siguranță cu El (v.6).

În lumina acestor lucruri, Pavel se roagă pentru prietenii săi din Filipi (v.9-11). El cere ca, pe măsură ce ei cresc în cunoaștere, Dumnezeu să le mărească dragostea (pentru El și între ei). El știe că astfel își vor folosi viețile în cel mai bun mod posibil și vor fi cât se poate de roditori.

Aceasta nu numai că va aduce lumii beneficii, dar va aduce laudă și glorie lui Dumnezeu, care lucrează în ei.

Gândește-te

  • Care sunt primii 5 oameni care ți-au influențat viața? Cum îi ești mulțumitor lui Dumnezeu pentru ei?
  • La fel ca Pavel, s-ar putea să fii departe de oameni pentru care simți o dragoste profundă. Ce îți arată acest dor despre lucrarea lui Dumnezeu în tine, dar și în ei?
  • Pe cine îți pune Dumnezeu pe inimă să te rogi în această perioadă? Cum poți folosi versetele 9-11 ca model de rugăciune?

Aplicație

Adevărul că Dumnezeu va duce la bun sfârșit ceea ce a început a fost o imensă încurajare pentru urmașii lui Isus. Ascultă cântarea Sprijin mi-e Hristos - compozitorii Keith si Kristyn Getty scriau despre acest cântec:

“De prima dată când am auzit cântecul… ne-am dat seama că este o nestemată unică care va aduce mângâiere și încurajare copiilor lui Dumnezeu care își trăiesc credința in aceste vremuri grele, fie în suferință, în persecuție sau moarte.”

De ce să nu-ți însușești aceste cuvinte, în timp ce le asculți?


Share pe Facebook