Ziua 2 - Bucurie în vreme de încercare

Andy Worsop

26 Martie 2020

(Filipeni 1:12-18a)

În a doua zi de studiu din cartea Filipeni vom medita la ceea ce putem învăța din experiența lui Pavel cu bucuria - chiar și din subsolul închisorii romane.

Cum te face să te simți gândul de a-i mulțumi Domnului pentru situația în care te afli acum? Deși aceasta este uneori o provocare, cuvintele lui Pavel din următorul pasaj al scrisorii sale către biserica din Filipi te pot ajuta să-I fii mulțumitor lui Dumnezeu chiar astăzi.

Privește cum începe: “12Vreau să ştiţi, fraţilor, că lucrurile care mi s-au întâmplat au ajutat la înaintarea Evangheliei." Evenimentul la care se referă este întemnițarea lui. Noi nu ne aflăm în închisoare acum, dar pentru unii dintre noi ar putea părea că suntem, mai ales dacă ne-am autoizolat.

Fără îndoială, situația lui Pavel era mult mai grea decât a noastră: fusese defăimat de oameni, atacat de mulțime, bătut, aruncat în închisoare, naufragiat, târât în lanțuri la Roma, unde se afla la momentul scrierii, în arest la domiciliu și sub amenințarea execuției.

Este o povară destul de grea - și totuși Pavel este mulțumitor pentru ea, pentru că ajută la înaintarea și răspândirea evangheliei (v.12). Parțial, asta se întâmplă pentru că oamenii din Roma încep să înțeleagă motivul pentru care Pavel este în închisoare (v.13), dar și pentru că aceasta a provocat și pe alți creștini din oraș să devină mai încrezători și mai curajoși în a vesti evanghelia ei înșiși (v.14). Pavel este mulțumitor chiar și pentru cei care predică evanghelia cu scopul de a-i crea probleme lui personal (v.15-18). Principala lui dorință este simplă - ca evanghelia să fie predicată. E o adevărată provocare, nu-i așa?

Într-o perioadă în care am fi tentați să lăsăm ca teama, frustrarea sau confuzia să ocupe primul loc în inimile noastre, suntem provocați să găsim mai degrabă căi prin care această criză poate și face Evanghelia să înainteze - și să ne bucurăm de aceasta!

Gândește-te

  • Cum te face situația actuală să te simți? Speriat, frustrat, confuz? Altfel? Ce ar putea scoate la iveală acest lucru despre încrederea ta în Dumnezeu?
  • În ce moduri l-ai văzut pe Dumnezeu deja la lucru în această perioadă de criză? Cum te poate îndemna aceasta să te bucuri astăzi?
  • Cum crezi că s-ar putea folosi Dumnezeu de această situație pentru înaintarea Evangheliei? Cum te poți ruga pentru acest scop? Cum crezi că te-ar putea El folosi?

Aplicație

Este greu să ne bucurăm în vremuri grele, dar încercând să vedem lucrurile prin prisma evangheliei putem îndrepta lucrurile.

Un pas mai departe

  • De ce să nu scrii unui prieten să îl întrebi ce mai face? Cum te poți ruga pentru el/ea? Cum îl poți îndrepta spre Isus? Cum îl poți încuraja astăzi la bucurie?

  • Sunt mulți urmași ai lui Isus care sunt întemnițați în lume, adesea pentru simplul motiv că Îl slujesc pe El. Ascultă unele din poveștile lor și lasă ca experiența suferințelor lor să îți îndrume rugăciunile.


Share pe Facebook