Ziua 5 - Reflecție Tematică: Despre perspectivă

Andy Worsop

29 Martie 2020

În fiecare weekend, vom lua o pauză de la “călătoria” noastră prin cartea Filipeni. Poate ați dori să recuperați alte studii, sau să reflectați mai adânc la câteva teme recurente din epistolă.

Astăzi vom medita la ideea de a avea o perspectivă corectă. Având în vedere tot ce se petrece, ne vine foarte ușor să ne concentrăm pe noi înșine. Grijile noastre sunt: Am destulă mâncare? Am destulă hârtie igienică? Sunt în siguranță? Dacă răspunsul la aceste întrebări este afirmativ, sunt în regulă. Sunt încrezător în mine. Sunt în siguranță. Dar din celula sa, Pavel îi îndeamnă pe urmașii lui Isus din Filipi să își schimbe perspectiva. Cuvintele sale fac același lucru și pentru noi astăzi.

Pentru urmașii lui Isus, perspectiva corectă este orientată spre alții

1:8 Căci martor îmi este Dumnezeu că îmi este dor de voi toţi cu o afecţiune ca cea a lui Cristos Isus

Deși închis, Pavel nu se preocupă mai întâi de propriile nevoi. El are o dragoste profundă pentru frații și surorile din biserica din Filipi. Acestă dragoste o reflectă pe cea a lui Isus, care nu și-a impus drepturile, ci i-a pus pe alții mai presus de sine. Putem spune că, în ultimile săptămâni, inimile noastre s-au comportat astfel? Te-ai preocupat de tine însuți înaintea celor din jurul tău? Pavel ne cheamă la o dragoste profundă pentru ceilalți, dragoste ce a fost arătată cel mai bine în Isus Hristos.

Pentru urmașii lui Isus, perspectiva corectă este să fie devotați rugăciunii

1:9 Mă rog ca dragostea voastră să crească din ce în ce mai mult în cunoaştere şi orice pricepere,

Niciunul din noi nu este total independent. Poate că unul dintre cele mai mari pericole care ne pasc în această perioadă de autoizolare este să credem că putem face totul singuri. Însă Pavel nu pune nevoile urgente pe primul loc, nici măcar nu le spune filipenilor ce să facă. Primul lucru pe care-l împărtășește este că s-a rugat pentru ei. El înțelege că oricât de mult am vrea să-i slujim pe alții, trebuie sa fim mai întâi ajutați de Domnul Isus. Pe El ne bazăm. Acum avem mai mult timp liber decât ne-am fi așteptat. Haideți să-l valorificăm, stând mai mult în rugăciune înaintea Domnului.

Pentru urmașii lui Isus, perspectiva corectă este să fie smeriți

2:5 Să aveţi în voi gândul acesta, care era şi în Cristos Isus,

Isus însuși, pe deplin Dumnezeu, s-a umilit ca să ne slujească și să ne salveze. Și-a luat trup, devenind un Dumnezeu care a plâns într-un leagăn, care a spălat picioarele altora și care a murit în locul nostru. Dacă Îl urmăm pe El, trebuie sa fim umili ca El. Poate visăm uneori să fim niște supereroi salvatori. Însă realitatea este că viața nu-i așa. E mai ușor să visăm la sacrificii care ne costă enorm decât să îi slujim pe alții cu smerenie sau chiar să ne rugăm singuri în cămăruța noastră. Haideți să fim oameni care slujesc în aceste vremuri, având o perspectivă corectă, urmându-L pe Dumnezeu și fiind caracterizați de umilință, de devotament în rugăciune și de altruism.

Gândește-te

  • Când ai observat la tine, în ultima săptămână, o atitudine egoistă față de alții?
  • Când ai fost tentat să îți însușești gloria care îi aparține doar lui Isus?
  • Sprijinindu-te pe dragostea și jertfa lui Isus pentru tine, cum îi poți sluji astăzi în mod practic pe alții? (Fii cât de specific poți.)

Aplicație

Ascultă această cântare, rugându-te ca Dumnezeu să îți reînnoiască astăzi atitudinea și perspectiva asupra slujirii:

Poate ai vrea să rostești și această rugăciune de smerire, adaptată după The Valley of Vision:

O, Dumnezeule al oricărui har, fă-mă mai mulțumitor,
mai umil;
Înrădăcinează în mine gândul propriei nevrednicii.
Ajută-mă să-mi amintesc că am motive de întristare și smerenie;
Dă-mi pocăința care duce la viață;
Întărește-mă în unitatea cu Domnul meu binecuvântat,
ca prin credință să Îl urmez neabătut,
ca dragostea mea să se strângă mai mult în jurul Lui,
ca Duhul Său să umple fiecare celulă a ființei mele.
Apoi trimite-mă să le slujesc semenilor mei cu dragoste.
Amin.

Un pas mai departe:

  • Citește acest articol ca să descoperi nouă modalități practice prin care putem iubi și sluji altora în această perioadă.
  • Podcastul “Cuvintele lui Cooper & Cary” pune la dispoziție această perspectivă asupra virusului corona, oferind o necesară porție de umor și de înțelepciune biblică.

Share pe Facebook