Ziua 10 - Urmărind ținta

Andy Worsop

3 Aprilie 2020

(Filipeni 3:1-14)

Când ne este greu să perseverăm, trebuie să analizăm autenticitatea surselor noastre de informare - și modul în care acestea ne influențează. Pavel îi avertizează pe filipeni să nu se lase duși în rătăcire.

Filipeni 3:1-14 (NTR)

3 În cele din urmă, fraţii mei, bucuraţi-vă în Domnul! Mie nu-mi este greu să vă scriu aceleaşi lucruri, iar vouă vă dau siguranţă. 2 Feriţi-vă de câinii aceia! Feriţi-vă de lucrătorii aceia răi, feriţi-vă de mutilatorii aceia! 3 Noi suntem cei care am primit adevărata circumcizie: cei care ne închinăm prin Duhul lui Dumnezeu, care ne lăudăm în Cristos Isus şi care nu ne punem încrederea în lucruri pământeşti, 4 deşi eu aş avea motive să mă laud cu lucrurile pământeşti. Dacă cineva crede că are motive să se încreadă în lucrurile pământeşti, eu şi mai mult: 5 circumcis în a opta zi, din neamul lui Israel, din seminţia lui Beniamin, evreu din evrei, în ce priveşte Legea – fariseu, 6 în ce priveşte râvna – persecutor al bisericii, în ce priveşte dreptatea care se bazează pe Lege – fără vină. 7 Însă toate lucrurile care pentru mine erau un câştig le consider ca o pierdere, de dragul lui Cristos. 8 Mai mult decât atât, le consider pe toate o pierdere faţă de valoarea deosebită a cunoaşterii lui Cristos Isus, Domnul meu, datorită Căruia am suferit pierderea tuturor lucrurilor şi datorită Căruia le consider gunoaie, pentru a-L câştiga pe Cristos 9 şi pentru a fi găsit în El, nu având o dreptate a mea, care vine din Lege, ci una care vine prin credinţa în Cristos: dreptatea care vine de la Dumnezeu prin credinţă. 10 Vreau să-L cunosc pe El şi puterea învierii Lui şi părtăşia suferinţelor Lui şi să devin ca El în moartea Lui, 11 pentru ca astfel să ajung, cumva, la învierea din morţi. 12 Nu că deja am şi obţinut sau, mai bine zis, că am şi fost făcut deja desăvârşit, dar urmăresc să apuc premiul pentru care şi eu am fost apucat de Cristos Isus. 13 Fraţilor, eu însumi nu consider că l-am apucat, însă fac un singur lucru: uitând ce este în urmă şi aruncându-mă înainte, 14 urmăresc ţinta, alergând spre premiul chemării de sus al lui Dumnezeu, în Cristos Isus.

Unele știri false care ne invadează viețile pot fi de-a dreptul amuzante. Alteori, sunt devastatoare. Au existat sfaturi greșite cu privire la coronavirus. Aceste știri false nu doar că îi determină pe oameni să-și pună singuri un diagnostic greșit, dar ar putea duce la moartea lor sau a celor dragi. Știrile false pot fi periculoase - iar biserica din Filipi era asaltată de ele. Erau învățători falși care afirmau că pentru a fi cu adevărat ai lui Dumnezeu, urmașii lui Isus trebuie să se supună legii evreiești.

În pasajul de astăzi, Pavel îi îndeamnă pe cititorii lui să asculte știrile care sunt de încredere și adevărate - știri autentice, competente și dătătoare de viață. În mod special, Pavel îi instruiește pe cititori să lase în urmă tot ce îi determină să își pună încrederea “în lucrurile pământești” (versetele 2, 3 și 4). “Pământesc” este cuvântul folosit de Pavel pentru a desemna lucrurile pe care le facem crezând că ne pot câștiga mântuirea sau ne pot oferi viață. Suntem chemați să lăsăm îndemnurile firii în urmă, spune Pavel, și să ne bazăm pe faptul că Isus ne este îndeajuns - urmărind chiar astăzi să cunoaștem viața pe care Isus a câștigat-o pe deplin pentru noi (versetul 14). Pentru că Isus ne este suficient!

Pavel este capabil să respingă aceste știri sau învățături false și datorită faptului că la un moment dat îi captaseră și lui interesul. Pavel avea toate motivele să se încreadă mai mult în lucrurile pământești decât în cele spirituale: era circumcis, născut în cultura evreiască, vorbea ebraică, știa legea pe dinafară (versetele 4-6). El credea că acestea sunt lucrurile esențiale pentru a fi îndreptățit înaintea lui Dumnezeu. Dar când s-a întâlnit cu Isus, totul s-a schimbat:

8 Mai mult decât atât, le consider pe toate o pierdere faţă de valoarea deosebită a cunoaşterii lui Cristos Isus, Domnul meu, datorită Căruia am suferit pierderea tuturor lucrurilor şi datorită Căruia le consider gunoaie, pentru a-L câştiga pe Cristos 9 şi pentru a fi găsit în El, nu având o dreptate a mea, care vine din Lege, ci una care vine prin credinţa în Cristos: dreptatea care vine de la Dumnezeu prin credinţă.

Cunoașterea lui Isus este cu mult mai de preț decât toate lucrurile pământești puse împreună - pentru că doar El ne poate îndreptăți înaintea lui Dumnezeu. Lucrurile pământești, pe care Pavel le considera avantaje, îi par acum lipsite de valoare (versetul 7). Doar Isus ne poate îndreptăți înaintea lui Dumnezeu și de aceea doar El este vrednic de încrederea noastră. Și e vrednic și de atenția noastră. Cunoaștem adevărata viață prin cunoașterea puterii învierii Lui și făcându-ne părtași suferințelor Lui - bizuindu-ne pe El și știind că El e biruitor asupra morții și că ne va învia pentru a fi cu El (versetele 10-11). Cu aceste lucruri în minte, Pavel ne îndeamnă să înaintăm fermi, păstrând în minte valoarea premiului pentru care ne luptăm, de a fi cu Dumnezeu în glorie (versetele 12-14). Când ne ațintim privirile la Isus, El devine motivul pentru care perseverăm în alergare - și toate celelalte lucruri încep să-și piardă din însemnătate.

Gândește-te

  • În ce lucruri pământești ți-ai pus încrederea? Ce trebuie să lași în urmă pentru a-L câștiga pe Cristos și a alerga spre El?
  • Cum îi poți încuraja pe frații și surorile tale în Cristos să persevereze în alergare, mai ales dacă în momentul acesta sunt descurajați din cauza împrejurărilor?

Aplicație

Poate fi dureros să lași în urmă lucruri de dragul lui Cristos. Dar știm că putem să le considerăm nimicuri, deoarece viața cu Cristos, cunoașterea Lui, părtășia suferințelor Lui și învierea pentru a fi împreună cu El valorează mai mult decât orice.

Ascultă cântecul următor, care descrie încrederea pe care o putem avea în El. În timp ce asculți, folosește versurile ca rugăciune!


Share pe Facebook