Ziua 15 - Bucurându-ne, chiar și acum

Andy Worsop

8 Aprilie 2020

(Filipeni 4:4-7)

Există vreun moment în care bucuria nu mai reprezintă chemarea pentru ucenicii lui Isus? Conform lui Pavel, nu. Și iată de ce.

Filipeni 4:4-7 (NTR)

4 Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Vă spun din nou: bucuraţi-vă! 5 Blândeţea voastră să fie cunoscută de toţi oamenii! Domnul este aproape. 6 Nu vă îngrijoraţi de nimic, ci, în orice lucru, prin rugăciune şi cerere, cu mulţumire, faceţi cunoscute cererile voastre înaintea lui Dumnezeu. 7 Iar pacea lui Dumnezeu, care depăşeşte orice înţelegere, vă va păzi inimile şi gândurile în Cristos Isus.

Mă întreb cum ți s-au părut ultimele două săptămâni.

Dacă au semănat cu ale mele, înseamnă că au fost foarte agitate! Cu siguranță m-am bucurat de munca mea și cred că Dumnezeu încă mă folosește, dar cu toate astea, izolarea mi s-a părut foarte dificilă. Mi-e dor de oameni. Mi-e dor de prietenii mei. Mi-e dor să călătoresc. Și deși am fost foarte bucuros de părtășia online, mi-a fost dor și de biserică.

Suntem deja de mai bine de trei săptămâni în această situație și probabil vor mai urma multe, și e ușor să ne trezim frustrați, îngrijorați și copleșiți. Pe măsură ce se apropie de sfârșitul epistolei sale către filipeni, Pavel le scrie niște porunci destul de îndrăznețe, iar acum nouă. În momente ca acestea, ne vine greu în mod instinctiv să le ascultăm și să le urmăm:

4 Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Vă spun din nou: bucuraţi-vă!

Totdeauna? Serios, Pavel? Chiar și acum, în pandemie? Chiar și acum, când nu ne putem petrece timpul cu nimeni din afara casei? Chiar și acum, în mijlocul panicii și a nesiguranței?

6 Nu vă îngrijoraţi de nimic, ci, în orice lucru, prin rugăciune şi cerere, cu mulţumire, faceţi cunoscute cererile voastre înaintea lui Dumnezeu.

Să nu fim neliniștiți, Pavel? Serios? Chiar și acum, când ne confruntăm cu o urgență mondială? Să ne rugăm cu mulțumire, chiar?

Chiar și acum.

Pavel nu este inconștient de necazuri și încercări. El nu e protejat de dificultăți, fie ele mari sau mici. Uităm prea repede că el scrie aceste cuvinte dintr-o închisoare romană, el însuși în suferință. Deci el nu ne spune “bucurați-vă de împrejurările voastre, bucurați-vă de autoizolare, bucurați-vă de pandemia Covid-19”. Nu. Priviți cu atenție.

Bucurați-vă în Domnul.

Bucuria permanentă a lui Pavel, în toate circumstanțele, izvorăște din relația lui cu Isus. Chemarea sa la mulțumire și rugăciune urmează chiar după cuvintele frumoase din versetul 5: “Domnul este aproape.” Viitorul ne este asigurat și El e prezent cu noi acum prin Duhul Său. Acesta este indiciul care explică cum poate Pavel să afirme ceea ce afirmă în versetul 6. Când știm că Dumnezeu e aproape, chiar și în mijlocul fricii și îngrijorării, vom fi mai nerăbdători să ne rugăm decât să facem orice altceva.

Și făcând acest lucru, promisiunea minunată din versetul 7 va fi pentru noi:

7 Iar pacea lui Dumnezeu, care depăşeşte orice înţelegere, vă va păzi inimile şi gândurile în Cristos Isus.

Când Pavel scria acestei biserici tinere, în căutarea propriului drum și cu un viitor foarte nesigur, el știa că ei vor avea nevoie de o bucurie profund înrădăcinată în Domnul. Știind că El este aproape, găsindu-și desfătarea în El și aplecându-se în rugăciune, Pavel a știut că filipenii vor cunoaște o pace dincolo de capacitatea de înțelegere a lumii. Aceeași promisiune este valabilă și pentru noi, astăzi. Împrejurările acestea nu ne vor inspira bucurie în mod natural, însă privind la Isus, putem și trebuie să ne bucurăm: deoarece El este izvorul nostru nesecat de bucurie și pace.

Chiar și acum.

Gândește-te

  • Ți-a fost ușor să te bucuri în ultimele trei, patru săptămâni? Unde ai încercat să-ți găsești bucuria? Ce ar însemna pentru tine astăzi să hotărăști în mod conștient să te bucuri în Domnul?
  • Ce te neliniștește când privești înainte la următoarele săptămâni? De ce să nu te oprești să te rogi în privința acestor lucruri acum, înainte să mai faci altceva, amintindu-ți între timp de promisiunea bucuriei și a păcii nemărginite, găsite în Domnul Isus?

Aplicație

Să ne amintim, ascultând următorul cântec, că harul lui Dumnezeu ne ține în toate lucrurile

Un pas mai departe

  • Încearcă să petreci astăzi puțin timp scriind un “jurnal de mulțumire”: scrie toate motivele de mulțumire pe care le ai și folosește-le ca motiv de rugăciune și bucurie în Domnul!
  • Reflectează mai mult asupra a ceea ce înseamnă să te bucuri întotdeauna, uitându-te la următorul video scurt cu meditația lui John Piper asupra acestor versete https://www.desiringgod.org/labs/can-anyone-really-rejoice-always.

Share pe Facebook