Ziua 16 - Cu gândul în altă parte

Andy Worsop

9 Aprilie 2020

Nu ești ceea ce gândești - dar ce gândești contează.

Filipeni 4:8-9 (NTR)

8 În cele din urmă, fraţilor, tot ce este adevărat, tot ce este nobil, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este plăcut, tot ce este vrednic de admirat, orice faptă măreaţă, orice este vrednic de laudă, la acestea să vă gândiţi! 9 Ceea ce aţi învăţat, aţi primit, aţi auzit şi aţi văzut în mine, aceea să faceţi! Iar Dumnezeul păcii va fi cu voi.

Pavel ne clarifică foarte bine aici care ar trebui să fie preocuparea minții noastre, în calitate de creștini. El nu pretinde că ar trebui să ignorăm lucrurile din jurul nostru, ci că ele nu ar trebui să fie grija noastră principală. El trasează foarte clar această idee. Pavel învață biserica din Filipi în primul rând să se gândească la:

Tot ce este…
Adevărat
Nobil
Drept
Curat
Plăcut
Vrednic de admirat

Orice…

Faptă măreață
(este) Vrednic de laudă

Pavel nu încurajează biserica din Filipi să mediteze la cât e de dificil să stai acasă și să rezolvi problemele de zi cu zi, sau la creșterea numărului de victime. Nu. Pavel dorește ca ei, ca și noi astăzi, să ne ațintim privirea nu asupra acestor lucruri, ci asupra unor teme ca adevărul, noblețea și dreptatea.

Pavel nu pledează în favoarea visării cu ochii deschiși. Ca întotdeauna, el îl predică pe Cristos. Aceasta înseamnă să trăiești prin credință: să-ți ațintești privirea spre ceva ce nu se poate vedea cu ochii. Fiecare atribut în parte din lista compusă de Pavel se regăsește pe deplin în Isus, Fiul lui Dumnezeu “care te-a iubit și S-a dat pe Sine Însuși pentru tine” (Galateni, cap. 2: 20), și “Inițiatorul credinței și Cel Ce desăvârșește credința” (Evrei, cap. 12: 2). Noi trebuie să ne îndreptăm privirea spre El, Cel care a biruit lumea.

În al doilea rând, Pavel adaugă încă o listă, încurajându-i pe filipeni să fie activi în practicarea credinței lor.

9a Ceea ce aţi învăţat, aţi primit, aţi auzit şi aţi văzut în mine, aceea să faceţi!

Faceți:

Ceea ce ați… Învățat
Primit
Auzit
Văzut

Pavel nu ne bate la cap prin aceasta să ne străduim mai tare. Intenția lui este să ne arate că acestea vin dintr-o inimă schimbată care privește la Isus. Iar aceasta este urmată de o promisiune minunată.

9b Iar Dumnezeul păcii va fi cu voi.

Ce anume putea remedia conflictul dintre Evodia și Sintichia (cap. 4: 2)? Prin ce putere considera Pavel toate lucrurile ca o pierdere (cap. 3: 8)? Cu ce autoritate se considera Pavel cetățean al cerului (cap. 3: 20)? Cum am putea depăși starea de indiferență și să ne bucurăm în fața încercărilor de astăzi?

Nu străduindu-ne mai tare, ci ațintindu-ne privirea asupra lui Cristos, Dumnezeul oricărei păci.

Gândește-te

  • Ia-ți un timp de meditație în care să te gândești fără grabă, în închinare și laudă, la ce înseamnă faptul că Isus este adevărata întrupare a Adevărului, Nobleței, Dreptății, Curăției, a ceea ce este Plăcut, demn de Admirație. Meditează la Măreția și Vrednicia Lui de a primi lauda noastră.
  • Există o persoană cu care nu ai vorbit de mult și pe care o poți încuraja și sprijini astăzi? Cu cine ai putea discuta astăzi despre calitățile minunate ale lui Cristos?

Aplicație

Folosește această cântare ca motiv de meditație la Isus și la calitățile lui perfecte. De ce să nu te rogi cu voce tare cântând-o, ca mijloc de închinare?


Share pe Facebook