Ziua 17 - Ai nevoie de ceva?

Andy Worsop

10 Aprilie 2020

(Filipeni 4:10-23)

Apropiindu-se de finalul epistolei către filipeni, Pavel e recunoscător pentru sprijinul primit - de la filipeni, și mai presus de toate, de la Dumnezeu.

Filipeni 4:10-23 (NTR)

10 M-am bucurat mult în Domnul că acum, din nou, v-aţi gândit la mine. Într-adevăr, voi aţi fost preocupaţi de mine, însă n-aţi avut ocazia să arătaţi aceasta. 11 Nu din cauza unei nevoi vă spun aceasta, pentru că eu am învăţat să fiu mulţumit în orice împrejurare m-aş afla. 12 Ştiu ce înseamnă să fii sărac şi ştiu ce înseamnă să ai din belşug. Am învăţat secretul de a fi mulţumit în orice situaţie – fie sătul, fie flămând, fie în belşug, fie în nevoie. 13 Pot totul în Cristos, Care mă întăreşte. 14 Însă aţi făcut bine că aţi luat parte cu mine în necaz. 15 Voi ştiţi, filipenilor, că în primele zile ale predicării Evangheliei, când am plecat din Macedonia, nici o biserică n-a fost alături de mine în ce priveşte darea şi primirea, în afară de voi. 16 În Tesalonic mi-aţi trimis de mai multe ori ajutor pentru nevoile mele. 17 Nu că eu umblu după daruri, ci eu umblu după câştigul care este în folosul vostru. 18 Am primit de toate şi sunt în belșug. Sunt foarte mulţumit că am primit de la Epafrodit darurile pe care mi le-aţi trimis. Ele sunt o aromă plăcut mirositoare, o jertfă bine primită, plăcută lui Dumnezeu. 19 Dumnezeul meu va împlini toate nevoile voastre, potrivit cu bogăţia Lui slăvită, în Cristos Isus. 20 A Dumnezeului şi Tatălui nostru să fie slava, în vecii vecilor! Amin. 21 Salutaţi-i pe toţi sfinţii în Cristos Isus! Fraţii care sunt cu mine vă salută. 22 Toţi sfinţii vă salută, mai ales cei din casa Cezarului. 23 Harul Domnului Isus Cristos să fie cu duhul vostru! (Amin.)

“Ai nevoie de ceva?"

Săptămânile trecute, aceasta a fost o întrebare pe care am pus-o frecvent bunicilor, prietenilor și poate și vecinului cu care nu am vorbit de ani de zile, dacă nu cumva niciodată. În secolul 21, noi suntem în general cei care le pun altora întrebarea dacă au nevoie de ajutor. Rareori se întâmplă invers. Ne mândrim cu independența noastră, cu libertatea de a nu avea nevoie de cineva sau ceva. În această privință, Pavel este foarte diferit de noi. El își ia timp să mulțumească bisericii din Filipi pentru ajutorul oferit - atât pentru rugăciuni, cât și pentru resursele financiare.

Dar în ultimă instanță, îi mulțumește lui Dumnezeu pentru aceleași daruri. O criză națională este o ocazie bună pentru a reevalua ce avem nevoie cu adevărat. Pavel ne provoacă să uităm ce bunuri materiale avem sau nu și să ne concentrăm în schimb la Dumnezeu și la ce avem în Cristos. Abia atunci ne vom putea ridica privirea fără a ne complace în auto-izolarea și în viața noastră frivolă de zi cu zi.

În încheierea epistolei - și a studiului nostru asupra epistolei către filipeni - Pavel ne invită să privim la starea inimii noastre. În cine sau în ce îți pui încrederea acum? În guvern? În oamenii de știință? În sănătatea și bunăstarea familiei? Acestea sunt lucruri bune pentru care ne putem ruga, însă știm că privirea noastră trebuie să fie îndreptată în sus:

13 Pot totul în Cristos, Care mă întăreşte.

De obicei ne place să ne concentrăm atenția la prima parte a acestui verset; dar încearcă astăzi să fii preocupat de Dumnezeul care te întărește.

Gândește-te

  • Ca aparținător al bisericii lui Dumnezeu, este bine să fim dependenți unii de alții și în ultimă instanță de Dumnezeu. Cei mai mulți dintre noi ar fi de acord cu această afirmație. Reflectă viața ta acest adevăr?
  • Fii sincer cu tine însuți și cu un prieten apropiat: cât de mult îți idolatrizezi independența? Vezi asta ca un lucru bun sau rău? Sper ca aceste gânduri să te îndemne la rugăciune.

Aplicație

Mulțumim lui Dumnezeu că ne putem baza pe EL și ne putem încrede în El în întregime. El este dătătorul, Păstorul care își îngrijește turma.

Cuvintele cântării Fii a mea lumină sunt extraordinare și valabile oricând. Ascultă-le și, oricum te-ai simți, dedică-te din nou Dumnezeului atotputernic.

În timp ce scriam acest text, a treia strofă mi-a sărit în ochi. Intenționez să mi-o fac rugăciune pentru ziua de astăzi:

Nu vreau bogăție, nici laude lumești
Căci mai de preț decât toate Tu-mi ești!
Tu, numai Tu ești Rege în sufletul meu,
Ești Primul, ești Stăpânul, ești Domn, Dumnezeu!

Un pas mai departe

  • Meditează la timpul petrecut în cartea Filipeni în ultimele săptămâni. Scrie-ți ție însuți o scrisoare, subliniind ce ai vrea să-ți amintești când pandemia Covid-19 se va termina.
  • Scrie pe o foaie versetul tău preferat din Filipeni, decorându-l și înfrumusețându-l după propria plăcere. Dacă vrei, îl poți așeza undeva ca să-l poți vedea mereu în zilele care urmează.

Share pe Facebook