Nu este nicio condamnare în Hristos

Andy Worsop

27 Aprilie 2020

(Romani 8:1-4)

Ne confruntăm cu o boală groaznică și chiar cu posibilitatea morții, dar pentru că Hristos a fost condamnat în locul nostru, fiind în Hristos, condamnarea noastră a fost rezolvată la cruce. Nu vom avea de înfruntat nicio condamnare.

Romani 8:1-4 (NTR)

1 Aşadar, acum nu mai este nici o condamnare pentru cei ce sunt în Cristos Isus (care nu trăiesc potrivit cu firea, ci potrivit cu Duhul). 2 Căci legea Duhului vieţii în Cristos Isus te-a eliberat de legea păcatului şi a morţii. 3 Fiindcă ceea ce era cu neputinţă pentru Lege, întrucât era făcută neputincioasă de fire, Dumnezeu a înfăptuit trimiţând, din pricina păcatului, pe propriul Său Fiu, în asemănarea firii păcătoase, şi condamnând astfel păcatul în fire, 4 pentru ca cerinţa dreaptă a Legii să fie împlinită în noi, care nu trăim potrivit cu firea, ci potrivit cu Duhul.

Pavel începe această parte a scrisorii cu o declarație de libertate răsunătoare în capitolul 8:1 -

“Aşadar, acum nu mai este nici o condamnare pentru cei ce sunt în Cristos Isus.”

Întotdeauna când studiem Biblia și găsim “așadar” e nevoie să ne întrebăm de ce există cuvântul acolo. În cazul de față ne îndreaptă privirile înapoi spre ceea ce spune triumfător în versetul 25 din capitolul precedent. Pavel proclamă soluția în lupta sa cu păcatul. Pavel a încercat cu toată puterea umană a voinței și a minții să păzească Legea și să-L slujească pe Dumnezeu. Dar eșua, păcătuia în mod repetat și nu-L slujea pe Dumnezeu cum și-ar fi dorit. Îl va condamna Dumnezeu pe Pavel pentru toate eșecurile din lupta sa? Îl va condamna Dumnezeu pentru că nu a reușit să facă voia Sa în fire? Nu!

“Aşadar, acum nu mai este nici o condamnare pentru cei ce sunt în Cristos Isus.”

Dumnezeu nu ne condamnă niciodată pentru încercarea noastră de a-L sluji. Nici dacă, asemeni lui Pavel, încercăm să trăim prin puterea firii. În încercarea de a-L sluji pe Dumnezeu putem greși în mod repetat, dar Domnul nu ne va condamna pentru aceasta atunci când vom sta în fața scaunului de judecată al lui Hristos.

Într-adevăr, nu este nicio condamnare pentru cei care sunt în Hristos Isus, pentru aceia dintre noi care L-au acceptat pe Isus Hristos ca Mântuitor și Domn, pentru cei care și-au transferat încrederea pentru mântuirea veșnică, de la ei înșiși și ceea ce pot face ei, la Hristos. Pentru cei care și-au pus încrederea în persoana Lui și în ceea ce a făcut El pentru ei – nu mai este nicio condamnare. Dumnezeu nu ne va judeca pentru păcatele noastre, ne va judeca privitor la ceea ce am făcut pentru El. Judecata creștinului este pentru stabilirea răsplătirii (Marcu 9:41), nu este o judecată pentru condamnare.

Nu trebuie să ne temem pentru ce va fi după moarte pentru că nu ne vom înfățișa la judecată pentru condamnare. Orice s-ar întâmpla cu noi în timpul acestei pandemii, boală sau chiar moarte, niciuna nu va duce la condamnare, ci la judecată pentru răsplătire. Dacă suntem credincioși, nu trebuie să ne temem de ceea ce ne poate face coronavirusul, pentru că finalul va fi răsplătirea în ceruri.

Dar pentru cei care nu sunt în Hristos, ei vor fi condamnați, pentru că mântuirea nu se găsește în altcineva. Căci nu este niciun nume dat oamenilor în care să fie mântuiți. Dumnezeu va condamna pe cei care resping dragostea Sa oferită prin moartea Fiului Său pe cruce pentru păcatele și acceptarea lor. Cei nemântuiți ar trebui să se teamă de această boală, deoarece moartea este finală pentru ei și îi așteaptă o judecată pentru condamnare. De aceea, în calitate de credincioși, ar trebui să ne străduim chiar mai mult în această perioadă, să ajungem la ei cu dragoste și să le spunem de singura speranță care este în Hristos și de singura cale de a scăpa de frică.

Gândește-te

  • Ai descoperit cu adevărat ce spune Pavel aici? Că păcatul domnește asupra vechii noastre naturi, asupra firii?
  • Vei lua și tu, asemeni lui Pavel, o hotărâre? Vei trăi în omul cel vechi sau te vei pune la dispoziția lui Dumnezeu și vei trăi în Hristos Isus?

Aplicație

Ca și Pavel, noi greșim adesea, dar greșelile noastre, ca și ale lui, nu ne vor fi ținute în seamă, căci am găsit o cale de iertare și biruință. Ca Pavel, trebuie să ne supunem și să trăim o viață “în Hristos”. În perioada aceasta, când moartea pare atât de aproape, să ne amintim cum Pavel a exprimat aceeași descoperire în Filipeni 1:21 “a muri este Hristos, iar a trăi este un câștig”.


Share pe Facebook