Suntem fii și moștenitori ai lui Dumnezeu

Andy Worsop

30 Aprilie 2020

(Romani 8:14-17a)

Nu mai suntem sclavi, ci fii și moștenitori cu Hristos. Suferind cu Hristos vom fi glorificați împreună cu El.

Romani 8:14-17a (NTR)

14 Căci toţi care sunt călăuziţi de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu. 15 Fiindcă voi n-aţi primit un duh de sclavie, ca să vă fie din nou teamă, ci aţi primit Duhul înfierii[a] prin care strigăm: „Abba!“, adică „Tată!“ 16 Duhul Însuşi depune mărturie, împreună cu duhul nostru, că suntem copii ai lui Dumnezeu. 17 Iar dacă suntem copii, suntem şi moştenitori

“Toți suntem copiii lui Dumnezeu!” Ați auzit vreodată această afirmație? Sună bine, pare corectă, te face să te simți bine, dar nu există deloc adevăr biblic în ea.

Aceasta este o părere venită din vest și, din păcate, susținută astăzi de mulți, chiar aici în România, și anume că toți fac parte din familia lui Dumnezeu. Oamenii se enervează dacă spui altfel și sunt destul de sigur că până și unii dintre cei care citesc acest material deja s-au iritat, poate suficient de mult încât să-mi scrie.

Toți suntem creația lui Dumnezeu, dar nu numaidecât copiii Lui. După cum ni se spune în în Ioan 1:12 -

Ioan 1:12 (NTR)

12 Însă tuturor celor ce L-au primit [Isus], adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să devină copii ai lui Dumnezeu,

Există doar două căi de a deveni parte din familia cuiva: te poți naște sau poți fi adoptat. Unii argumentează că ne-am născut în lumea lui Dumnezeu, așa că suntem automat ai Lui. Însă Isus a spus: “Trebuie să vă nașteți din nou”. Apropo, când sunt născut din nou în familia lui Dumnezeu, sunt imediat adoptat de Dumnezeu Tatăl.

Pe vremea când acest pasaj a fost scris romanilor, obiceiul era că trebuia să fii adoptat pentru a fi moștenitor; chiar și un fiu natural trebuia adoptat pentru a deveni moștenitor. Lucrul acesta este important pentru că noi suntem copiii lui Dumnezeu prin naștere din nou și suntem și adoptați ca fii. Așadar, după cum spune pasajul, în versetul 17 … “dacă suntem copii, suntem și moștenitori.”

Când Abraham Lincoln a semnat “Proclamația de emancipare” eliberând sclavii, unii dintre ei nu i-au părăsit pe stăpânii lor, nici plantațiile, ci au rămas și s-au comportat ca niște sclavi. De ce? Ei au fost eliberați de legea sclaviei, totuși au ales să trăiască în continuare ca sclavi. Ei bine, la fel este și cu noi: când am devenit parte din familia lui Dumnezeu, am fost eliberați! Suntem liberi de puterea și pedeapsa păcatului și așteptăm cu nerăbdare ziua când vom fi eliberați și de prezența păcatului. Dacă suntem într-adevăr liberi și suntem copii ai lui Dumnezeu, atunci de ce să nu trăim ca atare? (Vezi Exod 12 începând cu versetul 5 despre sclavul care nu dorea să fie liber, ci i se găurea lobul urechii ca simbol al faptului că avea să audă pentru totdeauna doar vocea stăpânului său.)

Cum ar trebui să trăim?

Trăiește-ți viața focalizat pe ceea ce va veni, nu pe lumea aceasta. Trăiește o viață de mulțumire pentru ceea ce a realizat Hristos, căci, fiind conduși de Duhul lui Dumnezeu și făcând parte din familia Sa, se întâmplă un lucru incredibil: devenim “moștenitori” și “co-moștenitori” cu Hristos în Împărăția lui Dumnezeu. Gândiți-vă la aceasta: în Hristos avem acces la Tatăl și suntem incluși în voia și în testamentul lui Dumnezeu. Voia lui Dumnezeu nu este scrisă pentru când va muri El, ci pentru atunci când lumea va fi moartă și va dispărea. Vreți un motiv de mulțumire? Citiți Apocalipsa. Cel care este înspăimântat de Apocalipsa este cel care nu are relație cu Dumnezeu, nici speranță pentru cer și nu-l așteaptă nicio moștenire. Căci cel cu adevărat credincios știe că această lume și bogăția ei pălesc în comparație cu slava care va fi descoperită în cer.

Gândește-te

  • Suntem parte dintr-o familie și aparținem unui loc pe care nimeni nu ni-l poate lua. Suntem cu adevărat mulțumitori lui Dumnezeu pentru că ne-a făcut copiii Săi?
  • Suntem nu doar copii ai lui Dumnezeu, parte din familia Lui, ci și co-moștenitori cu Hristos. Tatăl nostru este Regele tuturor regilor și Domnul domnilor. Avem o moștenire mai măreață decât orice avere, dar oare mai trăim ca niște cerșetori? Avem cu adevărat încredere în Tatăl nostru în orice situație?

Aplicație

Ascultă acest cântec și consolidează în inima ta moștenirea pe care o ai în Hristos.

Petrece timp mulțumindu-I lui Dumnezeu că te-a adoptat și trăiește conștient că ai o moștenire care nu ți se poate lua orice s-ar întâmpla în lume, în jurul tău sau chiar în viața ta.


Share pe Facebook